Update: 20 september 2015
Mail: info@splugen.nl

Deutsche Version

Splügen Splügen ligt in het Rheinwald, het dal waarin de Achterrijn (Hinterrhein) ontspringt. het dorp ligt midden in het dal, vanaf hier begint tevens de Splügenpas, welke naar het Italiaanse Chiavenna voert.

San Bernardino Bahn In de jaren 20 van de vorige eeuw ontstond het plan om een spoorlijn aan te leggen vanuit Thusis via de Via Mala, over de San Bernardino naar Messoco en Bellinzona. De ontwerpen voor deze baan zijn allemaal gemaakt, maar helaas nooit uitgevoerd.

De Rhätische Bahn in Splügen Wat als deze baan wel was gebouwd? Hoe zou Splügen er uit hebben gezien? Dit is het uitgangspunt van mijn modelbaan. Ik heb er nog twee zijlijnen aan toegevoegd: De lijn over de Splügenpass naar Chiavenna, en de lijn door de Bärentunnel naar Vals en Ilanz. Daardoor ontstaat een station met veel treinbewegingen, een kruispunt in het Rheinwald.

Zichtbaar deel Het zichtbare deel van de baan bevat drie stations: Splügen, Medels en Vals. De treinen rijden op verschillende niveau's, Vals ligt op het hoogste niveau, Splügen op het laagste. Via keerlussen en tunnels kunnen de treinen de hoogteverschillen overwinnen.

<